تبیان، دستیار زندگی

پشت پرده تلگرام

امروزه شبکه های اجتماعی با گسترش اینترنت به کمک ارتباطات روزمره انسان ها آمدند تا در کنار تلفن و دیگر ابزار ارتباطاتی باری از دنیای ارتباطات را بر دوش کشیده و این مهم را برای انسان آسان کنند.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مرجان شرف
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

پشت پرده تلگرام

امروزه شبکه‌های اجتماعی با گسترش اینترنت به کمک ارتباطات روزمره انسان‌ها آمدند تا در کنار تلفن و دیگر ابزار ارتباطاتی باری از دنیای ارتباطات را بر دوش کشیده و این مهم را برای انسان آسان کنند.

مرجان شرف- بخش ارتباطات تبیان
پشت پرده تلگرام

امروزه شبکه‌های اجتماعی با گسترش اینترنت به کمک ارتباطات روزمره انسان‌ها آمدند تا در کنار تلفن و دیگر ابزار ارتباطاتی باری از دنیای ارتباطات را بر دوش کشیده و این مهم را برای انسان آسان کنند. اما از آنجا که در کنار هر خیری شری نیز هست نباید به خاطر قوت های این جریان از آسیب ها و یا سوء استفاده ها چشم پوشاند. به طوری که بعضی از این شبکه‌ها گویا به طرق مختلف وبا کمک تروریست‌ها جان آدم های زیادی را گرفتند!.

شبکه اجتماعی تلگرام

برنامه تلگرام که توسط برادران دورف (Durov) در سال 2013 راه اندازی شد؛ امکاناتی داشت که تا آن زمان هیچ یک از دیگر برنامه های ارتباطی مشابه، نداشتند امکاناتی مانند سوپر گروه ها، کانال ها و سکرت چت و ... .

اما باید این نکته را در نظر بگیریم که امکانات تلگرام با وجود اینکه به کمک زندگی ما آمده و آنرا سهولت بخشیده اما مشکلات بسیاری را نیز به وجود آورده است؛ مشکلاتی که شاید اصلا در ظاهر دیده نشوند مانند استفاده "سکرت چت" (Secret Chat) برای عملیات خرابکارانه یا تروریستی، راه اندازی کانال ها و گروه های مروج فساد، که نتیجه عینی آن از هم پاشیدگی خانواده‌های زیادی شده که لیست و آمار آنها موجود است. مقایسه زندگی خود با دیگران که نتیجه آن به گونه ای سرخوردگی جامعه؛ به خطر انداختن حریم خصوصی و ... است.

دیگر افراد نه در خانه و نه در هیچ کجای دنیا در امنیت نیستند و عکسی از آنها در شرایط و ظواهر مختلف امکان انتشار دارد یعنی در کمتر از چند دقیقه، خواسته و یا ناخواسته همه از آن مطلع خواهند شد.

 تلگرام و داعش!

طبق آخرین اطلاعات امنیتی به دست آمده؛ داعش از امکانات این اپلیکیشن استفاده‌های فراوانی کرده و می کند. امکاناتی مانند راه اندازی کانال و استفاده از "سکرت چت" در راستای انجام عملیات های تروریستی که سابقه پیام‌های رد و بدل شده در آن حتی برای سرورهای تلگرام نیز غیر قابل ردیابی است. 

نباید این را از نظر دور بداریم که تلگرام و هر وسیله و تکنولوژی دیگری بر خلاف آنچه در تبلیغات می آید خانمان برانداز نیست بلکه خانمان برانداز و سبب از هم پاشیدگی بنیان های خانواده های ایرانی در سال های اخیر طرز نگرش ما بوده است بنیانی که آنقدر سست بوده که به راحتی توسط یک نرم افزار از هم پاشیده و اینکه تقصیر را گردن تلگرام بیندازیم تنها پاک کردن صورت مساله است.

داعش پیش از بسته شدن صفحه مخصوص خود در توئیتر بیشتر تبلیغات خود را در این برنامه انجام می‌داد که پس از مسدود شدن توئیتر برای داعش مجبور به کوچ به تلگرام شدند و از امکانات فوق العاده این نرم افزار یعنی  غیر قابل ردیابی شدن استفاده فراوان کردند تا آنجا که گاهی تمام آماده سازی قبل از عملیات ها را با استفاده از این برنامه هماهنگ می کردند مانند حملات تروریستی تهران. 

هر تکنولوژی جدیدی که پا به ایران می گذارد زمان زیادی می خواهد تا مردم با آن اخت پیدا کنند و راه و روش استفاده صحیح از آن را یاد بگیرند اما این قضیه در مورد تلگرام کمی فرق می کند چرا که خود تلگرام راهکارهایی را ارائه میدهد که بستر سازی وقوع جرم باشد مانند همین سکرت چت. 

سکرت چت (Secret Chat)

سکرت چت با امکان حذف پیام های دیده شده پس از مدت زمان معین امکانی است که تنها در اپلیکیشن تلگرام موجود است اما فلسفه وجود این امکان چیست؟ چرا مؤسسان تلگرام به فکر راه اندازی این امکان افتاده اند؟ 

همانطور که میدانیم سبب پیدایش، اختراع و هر کشفی نیازی است که وجود دارد حال این سوال را باید از خود بپرسیم نیاز پیدایش سکرت چت چیست؟ و چرا سابقه آن در سرور ها ذخیره نمی شود اگر بگوییم خصوصی افراد در سکرت چت مهم است تا خصوصی بمانند پس وقتی استفاده کسانی مانند داعشی ها از این امکان برای کشتن مردم همه دنیا لو می رود چرا به وجود آورندگان این امکان فکری برای آن نمیکنند تا مانع حملات تروریستی شوند؟!

نباید این را از نظر دور بداریم که تلگرام و هر وسیله و تکنولوژی دیگری بر خلاف آنچه در تبلیغات می آید خانمان برانداز نیست زیرا آمارها غیر از این را به ما می گویند. فرهنگ استفاده از انواع برنامه های ارتباطاتی یکی از مهم ترین مواردی است که در کشور ما کمتر به آن پرداخته شده و همواره شاهد آسیب های فراوانی از آنها بوده ایم. پس ضروریست تا مسئولین و سازمان های مربوطه بیش از گذشته به فرهنگ سازی و ارائه آموزش های لازم در این زمینه بپردازند تا از ظهور آسیب های احتمالی جلوگیری شود.