تبیان، دستیار زندگی

پاتک بازار موبایل به‌طرح ‌رجیستری

برخی واردكنندگان عمده كه گوشی‌های قاچاق را در انبارها داشتند طی چند هفته گذشته با خرید عمده سیم‌كارت، باز كردن بسته‌بندی جانمایی سیم‌كارت و ری‌ست كردن آن، این گوشی‌ها را رجیستر كرده و دوباره با بسته‌بندی ماهرانه به‌عنوان گوشی نو به مشتریان عرضه و سودهای كلانی را به‌دلیل اختلاف قیمتی ایجاد شده در بازار به جیب زنند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
گوشی
به گزارش تبیان به نقل از ایتنا، مرحله دوم طرح رجیستری برای انواع گوشی آیفون  در حالی آغاز می‌شود که فعالان صنفی از افزایش قیمت‌ها و اطلاع‌رسانی نامناسب اجرای طرح سخن می‌گویند.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی (رگولاتوری) از آغاز اجرای مرحله دوم طرح رجیستری برای انواع گوشی آیفون از فردا و تعمیم اجرای آن به سایر برندهای گوشی تا 45روز آینده خبرداد.
حسین فلاح جوشقانی از نصب هولوگرام روی جعبه گوشی‌ها سخن گفته و اعلام كرده است كه مشتریان می‌توانند كد شناسه گوشی (IMEI) روی جعبه گوشی را به سامانه‌ای كه به‌زودی اعلام می‌شود، ارسال كنند اما فروشندگان از وجود چنین كد، هولوگرام یا سامانه‌ای اظهار بی‌اطلاعی می‌كنند.
فعالان صنفی از ضعف اطلاع‌رسانی در مورد چگونگی رجیستر كردن گوشی‌های موجود در سطح مغازه‌ها گلایه دارند و بر فرصت‌طلبی برخی افراد برای روشن كردن گوشی‌های قاچاق پیش از آغاز اجرای رجیستری اذعان دارند. گرچه فروشندگان گوشی تلفن همراه معتقدند كه اجرای درست این طرح می‌تواند پایانی بر سناریوی عرضه دو یا چند نرخی گوشی‌ تلفن همراه در بازار در سایه گارانتی اصلی و غیراصلی یا گوشی‌های قاچاق باشد.

افزایش هیجانی قیمت آیفون

یك فروشنده رسمی گوشی تلفن همراه آیفون در پاساژ جمهوری در مورد تأثیر اجرای رجیستری در بازار به خبرنگار ما گفت: زمزمه‌های اجرای مرحله دوم رجیستری گوشی‌های برند اپل موجب افزایش 400 تا بیش از یك میلیون و 400هزار تومانی برخی انواع گوشی شده است به‌نحوی كه قیمت آیفون 7پلاس 32گیگ از 2میلیون‌و790 به 3میلیون و 250هزار و آیفون ایكس 256گیگ دارای گارانتی از 6میلیون و 100 به 7میلیون و 500هزار تومان طی 2هفته اخیر افزایش یافته است.
حسین عبدلی ادامه داد: هنوز هیچ هماهنگی‌ای برای اجرای این طرح با فروشندگان گوشی تلفن همراه در سطح بازار نشده و مغازه‌داران از كدهای فعال‌سازی‌، هولوگرام روی جعبه و یا راه‌اندازی سامانه‌های ثبت گوشی تلفن همراه اطلاعی ندارند تا گوشی‌های آیفون را براین مبنا به مشتریان عرضه كنند.
به‌گفته وی، این شرایط موجب شده تا برخی واردكنندگان عمده كه گوشی‌های قاچاق را در انبارها داشتند طی چند هفته گذشته با خرید عمده سیم‌كارت، باز كردن بسته‌بندی جانمایی سیم‌كارت و ری‌ست كردن آن، این گوشی‌ها را رجیستر كرده و دوباره با بسته‌بندی ماهرانه به‌عنوان گوشی نو به مشتریان عرضه و سودهای كلانی را به‌دلیل اختلاف قیمتی ایجاد شده در بازار به جیب زنند. وی با ابراز نگرانی از تأثیر اجرای این طرح بر بازار افزود: باید كد‌های فعال‌سازی و هولوگرام از مدتی پیش به مغازه‌داران معرفی می‌شد تا در اجرای آن به هنگام فروش گوشی به مشتری با مشكلات احتمالی مواجه نشوند.

دود رجیستری در چشم بازار

یك فروشنده دیگر گوشی‌های برند اپل در بازار نیز با اشاره به تشدید ركود حاكم بر بازار طی چند‌ماه پس از مطرح شدن طرح رجیستری به خبرنگار ما گفت: اگر این طرح ناقص اجرا شود، دود آن به چشم كسبه‌ای می‌رود كه در چند‌ماه اخیر به‌دلیل نبود مشتری قادر به پرداخت هزینه‌های چندین میلیون تومانی اجاره مغازه یا مالیات نبوده‌اند.
شهریار شمس نیز با گلایه از ضعف اطلاع‌رسانی در اجرای این طرح تأكید كرد: نه‌تنها اطلاعی از چگونگی اجرای رجیستری برای گوشی‌های اپل نداریم بلكه اكنون مبهم بودن وضعیت رجیستری گوشی‌های موجود در مغازه‌ها نیز به مشكلی برای فروشندگان تبدیل شده است.
چرا كه امكان دریافت اسناد گمركی از واردكنندگان عمده برای ثبت قانونی این گوشی‌ها را نداریم. به‌گفته وی، بسیاری از فروشندگان از ترس مشكلات احتمالی ناشی از رجیستر نشدن و قفل كردن گوشی‌های گران قیمت مانند آیفون ایكس از فروش آن چشم‌پوشی كرده و در انتظار سرنوشت اجرای رجیستری هستند.
با وجود این عبدلی تأكید كرد اجرای درست این طرح می‌تواند به مناقشه ناشی از اختلاف قیمتی گوشی‌های دارای گارانتی‌های مختلف یا قاچاق در بازار پایان دهد. این كار به نفع فروشندگانی خواهد بود كه به سود قانونی و مصوب در فروش گوشی قانع هستند.

بلاتكلیفی40میلیون گوشی در سطح بازار

رئیس اتحادیه فروشندگان دستگاه‌های صوتی، تصویری، تلفن همراه و لوازم جانبی نیز با اشاره به اجرای تدریجی طرح رجیستری از 14آذر‌ماه در مورد انواع گوشی و تجهیزات سیم‌كارت‌خور برند اپل به خبرنگار ما گفت: نگرانی‌هایی برای اجرای این طرح وجود دارد اما فراهم‌كردن زیرساخت‌های اجرای طرح تا 14آذر‌ماه برعهده دستگاه‌های متولی است.
ابراهیم درستی با بیان اینكه به‌دلیل اجرا و رفع تدریجی نواقص طرح، رجیستری را با برند آیفون كه سهم 10درصدی از بازار كشور دارد را آغاز كردیم، گفت: اجرای این طرح در مورد برندهایی مانند سامسونگ با 53درصد، هوآوی 17‌درصد و... كه سهم قابل توجهی از بازار دارند در مراحل بعدی خواهد بود. ابراهیم درستی با بیان اینكه اكنون 40میلیون گوشی تلفن همراه در سطح بازار وجود دارد كه 85درصد آن به‌صورت قاچاق وارد شده است، افزود:
نگرانی اصلی تعیین تكلیف این تعداد گوشی است حتی درصورتی‌كه بخواهند آنها را با ارائه اسناد به گمركات ثبت كنند به‌دلیل اینكه قبلا 85درصد نیاز بازار به گوشی تلفن همراه از قاچاق تأمین می‌شده، نیروی انسانی و تجهیزات كافی در گمركات كشور وجود ندارد. نایب‌رئیس اتاق اصناف تهران با تأكید بر اینكه با اجرای رجیستری میزان واردات رسمی گوشی تلفن همراه نسبت به قبل چند برابر خواهد شد، گفت:
باید برنامه‌ریزی لازم برای انجام تشریفات قانونی و ترخیص سریع‌تر صورت گیرد تا از افزایش هزینه تمام‌شده واردات به‌دلیل خواب كالا در گمركات جلوگیری و تأمین نیاز بازار نیز با مشكل مواجه نشود. درستی با تأكید بر اینكه برای تعیین تكلیف گوشی‌های موجود در بازار راهكارهای متفاوتی مانند فروش هرچه سریع‌تر این گوشی‌ها با قیمت كمتر تا قبل از اجرای طرح، رجیستر كردن این گوشی‌ها و فروش ارزان‌تر آن به مشتریان برای جلوگیری از زیان بیشتر فروشندگان،ثبت گوشی با پرداخت عوارض گمركی و... وجود دارد كه هركدام با مشكلاتی مواجه است اما تلاش می‌كنیم تا حین اجرای طرح پیشنهادی را برای رجیستر شدن گوشی‌های موجود در بازار با ارائه شماره سریال آن از طریق اتحادیه به مسئولان ارائه كنیم.
وی افزایش قیمت گوشی‌های آیفون در بازار را حبابی دانست و در مورد تأثیر واردات رسمی بر قیمت تمام‌شده عرضه گوشی تلفن همراه افزود: از چندی پیش ارز مبادله‌ای گوشی تلفن همراه حذف شده است این در حالی است كه با درنظر گرفتن تعرفه 6درصدی، مالیات 9درصدی و سایر هزینه‌ها، تعرفه واقعی ترخیص گوشی از مبادی قانونی به 20درصد می‌رسد كه بخشی از این هزینه بنابر انصاف واردكنندگان به قیمت‌نهایی گوشی تلفن همراه در بازار تحمیل می‌شود.

جزئیات اجرای مرحله دوم رجیستری

حسین فلاح‌جوشقانی، معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات محورهای عمده اجرای مرحله دوم طرح رجیستری را چنین اعلام كرد:
هر گوشی یا تبلت سیم‌كارت‌خور كه تا ساعت ۱۲ شب دوشنبه ۱۳ آذرماه در شبكه فعال شده باشد به‌عنوان گوشی مجاز شناخته می‌شود. پس از آن هر مدل گوشی یا تبلت برند اپل كه وارد و در سامانه‌های گمرگی ثبت نشده باشد، سرویس نخواهد گرفت.
وزارت صنعت موظف است از مبدایی كه گوشی وارد كشور می‌شود، چیزی تحت عنوان كد فعالسازی یا هولوگرام، روی جعبه آن نصب شود تا خریدار با داشتن كدفعال‌سازی، اطمینان داشته باشد كه گوشی، قانونی است.
برای ثبت كدفعال‌سازی در شبكه مخابراتی باید كاربر در زمان خرید گوشی، با واردكردن سیم‌كارت، كدفعال‌سازی‌ را به همراه شماره سیم‌كارت به سامانه‌ای كه به‌زودی اعلام می‌شود، ارسال كند تا گوشی در شبكه به ثبت برسد.
در مواردی كه گوشی خریداری شود اما خریدار قصد باز كردن و استفاده از آن را ندارد مشترك می‌تواند با دریافت كدفعال‌سازی از فروشنده، هر زمان كه سیم‌كارت را درون گوشی انداخت با ارسال كد ‌فعال‌سازی به شماره دستوری اعلام شده، آن را در شبكه فعال كند.
درصورتی كه كاربر بدون فعال‌سازی، سیم‌كارت را درون گوشی قرار داده و آن را روشن كند، با پیام ثبت نشدن گوشی مواجه شده و برای ثبت آن در شبكه یك ‌ماه فرصت دارد. در غیراین‌صورت، گوشی قاچاق است.
گوشی همراه گردشگران خارجی تا یك ‌ماه قابل استفاده است و نیازی به فعال‌سازی و ثبت ندارد. اما مسافران ایرانی كه همراه خود گوشی وارد می‌كنند باید با پرداخت عوارض گمركی آن در سامانه‌ گمرك فعال در مبادی فرودگاهی و گمركات ثبت و كد فعال‌سازی دریافت كنند.
تصور اینكه گوشی به‌صورت قاچاق خریداری و بعد از آن با پرداخت عوارض، در گمرك و شبكه مخابراتی كشور ثبت و فعال شود، اشتباه است.
پس از اجرای مرحله دوم، تا یك‌ماه و نیم آینده تصمیم می‌گیریم كه مرحله بعدی اجرای طرح برای كل بازار یا یك یا 2برند اعمال شود.
منبع: ایتنا